
بررسی تخصصی کفپوش لاستیکی
در این مقاله به بررسی تخصصی کفپوش لاستیکی میپردازیم. کفپوش لاستیکی، نوعی از کفپوش بوده که از کائوچوی درخت طبیعی یا مواد بازیافتی از لاستیک اتومبیلها ساخته میشود. این نوع کفپوش، به دلیل ویژگیهای ضد لغزندگی و دوام بالا از مدت ها پیش در سالنهای ورزشی، پارک ها، بیمارستانها کارخانهها، و دیگر ساختمانها و بناهای تجاری مورد استفاده قرار می گرفت، اکنون بیش از پیش و در مکان هایی همچون فضاهای بازی استفاده میشود.
تاریخچهی لاستیک
قوم باستانی مایا ۱۶۰۰ سال قبل از میلاد، از صمغ گیاهان و درختان، گلولههای لاستیکی میساختند. در اوایل قرن نوزدهم، مخترعانی همچون چارلز گودیر و ناتانیل هایوارد گوگرد و پلاستیک به دست آمده از صمغ و لاستیک را روی حرارت بالا قرار داده و آنها را در فرآیندی به نام وولکانش برای تولید یک محصول ارتجاعیتر ترکیب کردند. در اوایل قرن بیستم، کمبود مواد اولیه و تقاضای لاستیک های بادوامتر منجر به تولید لاستیک مصنوعی شد، که کاملاً از ترکیبهای ساخت دست بشر تهیه میشد. امروزه، ممکن است لاستیک های به کار رفته در کفپوش ها مصنوعی باشند و مواد اولیهی آنها از بازیافت لاستیک های اتومبیلها و کامیونها، یا فرآوری صمغ طبیعی خارج شده از درخت کائوچو Hevea Brasiliensis)) به دست آیند.
انواع کفپوش لاستیکی و کاربردهای آن
تولیدکنندگان عموماً کفپوشهای لاستیکی را به دوشکل عرضه میکنند، که انتخاب آنها میتواند به مکان، مقتضیات نصب و ظواهر بستگی داشته باشد:
- قطعهای:
حالت قطعه ای که نصب آنها از حالت ورقهای سادهتر است، زیرا در قطعات تکی کوچکتری هستند و بنابراین جابهجایی و مرتب کردن آن ها آسان تر است. مالکان فضای بازی یا باشگاه های ورزشی میتوانند از کفپوشهای طرحدار استفاده کنند، تا درزها کمتر معلوم شوند.
- ورقهای:
حالت ورقه ای که دارای امتیاز مقاومت بیشتر در برابر رطوبت بوده زیرا درزهای کمتری دارد، اما نصب این لاستیکها در مقایسه با قطعات لاستیکی نیاز به دقت بیشتری دارد و ممکن است لازم باشد عمل نصب را یک نصاب حرفهای انجام دهد.
علاوه بر این، کفپوش لاستیکی را می توان با استفاده از روشهای زیر به کف زمین متصل نمود:
- چسب
در این حالت باید قطعات یا ورقههای لاستیکی را با چسب به لایهی زیر کف (یا زیرساخت) بچسبانید. کفپوشهای لاستیکی که به این روش نصب میشوند در جای خود باقی میمانند و دارای دوام فوقالعادهای هستند.
- لایهی متحرک
در این روش، کفپوش لاستیکی به کف دارای سطح صاف و عاری از مواد به وسیلهی چسب دوطرفهی فرش چسبیده میشود.
- پیچ کردن
در این روش کفپوش با استفاده از پیچ و یا رول پلاک به زمین صاف و صیقلی پیچ می شود.
مزایای کفپوش لاستیکی
۱٫ ممکن است کفپوش لاستیکی برای نصب نیاز به چسب نداشته باشد. قطعات لاستیکی، بر خلاف اکثر کفپوشهای دیگر، اغلب (بسته به الزامات نصب) تنها به چسب فرش نیاز دارند یا اصلاً هیچ احتیاجی به مواد چسبی ندارند. این امر، عمل نصب را سادهتر نموده و کیفیت هوای داخل را، از بو و ترکیبات سمی متصاعد شده از چسب حفظ میکند.
۲٫ کفپوش لاستیکی به نسبت انواع دیگر محصولات کفپوش دارای دوام بالاتری می باشد. این نوع کفپوش، در صورت نگهداری مناسب، میتواند دوامی برابر با کل عمر فضای مورد استفاده داشته باشد.
۳٫ قابلیت ارتجاعی و کشسانی کفپوشهای لاستیکی باعث میشود اتصالات قطعات کفپوش به سادگی صورت پذیرد و میتوان با احساس راحتی برای مدت طولانی روی آن ایستاد. همچنین این قابلیت باعث می شود که بر خلاف سرامیک و کفپوش های دیگر، در صورت افتادن اجسام بر روی کف زمین، از شکستن آنها جلوگیری شده و آسیبی نبینند. همچنین کفپوشهای چوبی، سرامیکی و مشمع راحتتر خش برمیدارند و لبپر میشوند. عموماً کفپوش سالنهای ورزشی بدنسازی از جنس لاستیک بوده تا بتواند از آسیب دیدن بدن افراد جلوگیری نموده و اثر به جا مانده از افتادن دمبلها و دیگر تجهیزات ورزشی را جذب و محو کند.
۴٫ کفپوش لاستیکی از نظر محیط زیست نیز مفید و مؤثر می باشد. زیرا که میلیونها تکه لاستیک غیرقابل استفاده، دفن یا سوزانده میشوند و آب و هوا را از ذراتی چون بنزن، استیرن، فنول، بوتادیان و دیگر ترکیبات سمّی پر میکنند. تولید مجدّد لاستیک اتومبیل از آنها به دلیل موانع کیفی با محدودیت روبهرو است، اما میتوان از آنها مجدّداً برای تولید کفپوش لاستیکی استفاده کرد، و یکی از مشکلزاترین منابع زباله را کاهش داد. همچنین میتوان کفپوشهای لاستیکی را پس از سالها استفاده از کف آن مکان جدا کرد و مجدّداً آنها را در فضاهای جدید نصب نمود، بنابراین از صرف انرژی و منابع برای تولید مواد کفپوش جدید کاست. لاستیک (کائوچوی) طبیعی از درختانی به دست میآید، که بطور مسئولانه برداشت میشوند و جزء منابع تجدیدپذیر هستند.
۵٫ این نوع کفپوش، یک نوع عایق صوتی محسوب می شود. لاستیک، خیلی بهتر از وینیل، کاشی، و دیگر سطوح سخت، صدا را کاهش میدهد. لاستیک را میتوان حتی زیر کفپوشهای چوبی نصب کرد، تا صدای جیرجیر آنها را از بین ببرد.
۶٫ کفپوش لاستیکی ضد استاتیک است، بنابراین در طول زمستانهای خشک، الکتریسیتهی ساکن ایجاد نمیکند .
۷٫ بزرگترین مزیّت این کفپوش، ماهیت ضد لغزش بودن آن است. لاستیک در شرایط مرطوب و خشک، نسبت به کفپوشهای دیگر، از ضریب اصطکاک بالایی برخوردار است که باعث میشود برای اطراف استخرها و دیگر مکانهای لغزنده، مناسب باشد. سطحی که بافت ناصافی دارد، مقاومت در برابر لغزندگی را بیشتر افزایش خواهد داد. برای توضیح بیشتر این ویژگی، مسابقات المپیک را در نظر بگیرید، که میلیاردها چشم مشتاق در حال تماشای پَرش و فرودهای ژیمناستها روی کف آکنده از عرق هستند. در این شرایط، یک لغزش می تواند فاجعهای به وجود آورد و به همین دلیل است که کفپوشهای سالنهای المپیک از جنس لاستیک است.
به طور خلاصه، کفپوش لاستیکی دوام بالایی دارد، که بیشتر در اماکن تجاری استفاده می شود.
مراقبت و نگهداری از کفپوش لاستیکی
۱٫ توصیه میشود برای به حداقل رساندن گردوخاک، هر روز سطح کفپوش لاستیکی جاروبرقی کشیده شود. هیچگاه کفپوش لاستیکی را با جاروهای فرچهای یا دستمالهای تمیزکنندهی گردوخاک، تمیز نکنید. اگر نمیتوان کفپوش را با یک جاروبرقی کاملاً تمیز کرد، معمولاً استفاده از یک زمینشور مرطوب با یک ظرف محلول آب و صابون ملایم کفایت می کند.هیچگاه از محلولهای اسیدی و اَسِتون استفاده نکنید، زیرا ممکن است سبب تغییر رنگ کفپوش شوند. از به کار بردن پاک کنندههای مبتنی بر فرآوردههای نفتی اجتناب کنید، زیرا احتمال دارد لاستیک را چسبناک کنند و همیشه میتوانند به مواد شیمیایی تشکیل دهندهی کفپوش آسیب برسانند. از قرارگیری محلولهای پاککننده روی کفپوشهای لاستیکی به مدت زیاد خودداری کنید.
۲٫ از به کار بردن جلا دهندههای سریعالسیر روی کفپوشهای لاستیکی پرهیز کنید، زیرا ممکن است باعث سوختن، بلند شدن پوسته یا ذوب شدن قطعات کفپوش شوند.