
عایق فوم پاششی چیست؟
در این مقاله میخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که عایق فوم پاششی چیست؟ فوم پاششی پلی اورتان یا اسپری فوم پلی اورتان، رایج ترین نوع از اسپری فوم عایق، در سال ۱۹۴۰ ایجاد شد و مورد استفادهٔ ارتش برای استفاده درهواپیماها بکار گرفته شد. این نوع فوم در آغاز دهه ۱۹۷۰ به عنوان عایق فوم مورد استفاده قرار گرفت.
عایق فوم پاششی یا عایق اسپری فوم نوعی عایق ساختمان است که در دیوارها، سقفها، درزها و منافذ باز و دیگر بخشهای ساختمان و همچنین برای حفظ گرما در فصلهای سرد (یا سرما در تابستان) استفاده میشود. این نوع عایق از رزین و مواد شیمیایی، مانند پلی اورتان (Polyurthane) و یا دیگر ایزوسیانات ها(Isocyanate) تشکیل شده است. هنگام پاشش بصورت اسپری، مواد شیمیایی و رزین بصورت فوم گسترش مییابد و در محل جامد میشود. توصیه شده اسپری فوم عایق توسط متخصصان به کار گرفته شود، اما خودتان نیز تاحدودی میتوانید از این محصول در مواردی استفاده کنید، اگر چه اقدامات ایمنی به شدت در طول پروسه توصیه میشود. در پروژه های بزرگ از دستگاه های فشار قوی استفاده می گردد که می تواند مساحت زیادی را در زمان کوتاهی با عایق پاششی پلی یورتان عایق نماید.
فوم اسپری شده روی سطح مورد نظر، خشک شده و به صورت فوم جامد می شود و عایقی مقاوم را به وجود می آورد.
عایق اسپری فوم در زمانی که اسپری میشود تا حدودی برای انسان خطرناک است، اگر تجهیزات ایمنی مناسب و لباس پوشیده مناسب نداشته باشید، ذرات میتوانند به چشم، پوست و یا در صورت تنفس از طریق دهان و بینی به بدن آسیب وارد کنند. مواد شیمیایی میتواند چشمها و دستگاه تنفسی را تحریک و باعث التهاب یا سوزش در پوست شوند. به همین دلیل پوشیدن عینک ایمنی، ماسک تنفسی، دستکش، لباسهای آستین بلند و شلوارهای بلند زمان پاشش عایق فوم برای افراد توصیه میشود.
اسپری فوم در انواع مختلف دسته بندی میشوند و بطور کلی از لحاظ کاربرد به دو نوع سلول باز و سلول بسته دسته بندی میشوند.
عایق فوم سلول باز
سلول باز نوعی فوم بوده که در آن منافذ کوچک به طور کامل بسته نشده است. سلول باز به دلیل اینکه با مواد شیمیایی کمتر و در حجم بیشتر تولید می شود ارزان تر است. این نوع اسپری فوم یک مانع بسیار خوب برای هوا است اما هیچ نوع عایق ضد آبی ارائه نمیدهد، به همین دلیل برای کاربرد در فضای باز توصیه نمیشود. بیشتر در ظاهر شبیه اسفنج و اغلب برای دیوارهای داخلی استفاده میشود. دلیل استفاده این نوع فوم ها، کاهش صدا توسط نوسانات حرکت عایق موجود و کاهش انتقال حرارت است.
عایق فوم سلول بسته
نوع دیگر اسپری فوم عایق فوم سلول بسته است که بسیار چگال تر از سلول باز می باشد و ساختار سلولی فشرده تر کوچک تر و تراکم بیشتری دارد. این نوع عایق یک مانع بسیار خوب بر ای هوا است و همچنین به عنوان یک مانع بخار آب (عایق رطوبتی) استفاده میشود. این است که اغلب در پروژههای سقف و یا دیگر برنامههای کاربردی در فضای باز استفاده میشود.
عایق اسپری فوم موجب صرفه جویی در هزینههای انرژی می گردد. مطالعات انجام شده توسط وزارت انرژی ایالات متحده نشان میدهد که ۴۰ درصد اتلاف انرژی ساختمانها در نتیجه نفوذ هوا از طریق دیوارها و پنجرهها است. اسپری فوم عایق به طور معمول تا ۵۰ ٪ بهتر از عایقهای سنتی عمل می کند. این نوع عایق، عایق رطوبت است و ساختمانها را دربرابر فرسایش ناشی از رطوبت محافظت میکند و برای کاهش رشد باکتریهای مضر مثل کپک، بوی رطوبت، حذف قارچ بسیار مفید است. این خواص در مرغداریها و سالنهای پرورش دام بسیار مهم است. علاوه بر حفظ درجه حرارت ساختمان و کنترل رطوبت، اسپری فوم عایقی است که اغلب برای کاهش سر و صدا استفاده میشود. عایق فوم به عنوان یک مانع برای تلفنهای موبایل موجود در محیط عمل میکند و باعث کاهش انتقال صدا در هوا از طریق یک ساختمان در سقف، کف و دیوار میشود.
برای اجرای عایق رطوبتی در مکان هایی که امکان تمدید عایق وجود ندارد، از فوم پاششی پلی اورتان سلول بسته استفاده می شود. چرا که این نوع عایق ضریب اطمینان بالایی دارد و همچنین پاک کردن فوم آن از سطح کار، به هیچ وجه ساده نیست.
پاک کردن این مواد از روی سطوح کار شده کار سختی است و جاهایی را با این فوم بپوشانید که نیاز به بازرسی و یا تعمیرات نداشته باشد. همچنین برای گاز متصاعد شده هنگام کار برای مجریان مضر است و هنگام کار موارد ایمنی را باید رعایت کرد. عدم جذب در محیط زیست، و چرخه بازیافت ۴۰۰ ساله از معایب انواع پلی یورتان است.
زمینه های کاربردی
- عایق بندی اسکلت های چوبی، آجری، آهنی، سیمانی و بتونی ساختمان ها (اعم از دیوارها ،سقف ها و کفپوش ها)
- عایق بندی دستگاه های حرارتی – برودتی در صنایع و ساختمان ها، کانال های هوا، لوله های آب گرم و سرد، لوله های نفت و گاز و غیره
- عایق بندی جداره کلیه وسایل نقلیه از جمله: کانکس ها و کامیون ها
- ترمیم شیروانی های سفالی، فلزی، ایرانیت ها و غیره
مزایا:
- سهولت کار و امکان دسترسی به نقاط کور ساختمان در شرایط عمودی، افقی، قوسی، مورب و غیره
- یک پارچگی عایق و در نتیجه بالا بردن ضریب عایق حرارتی
- تحت پوشش قرار دادن تمامی سطوح بدون درز و شکاف که در نتیجه از فرار حرارتی جلوگیری می کند
- جلوگیری از اتلاف انرژی مصرفی در ساختمان
برگرفته از : https://fa.wikipedia.org